Thursday, August 26, 2010

The world is going mad! I hate it! Jakim nows see fit to attack International class hotel and slowly and surely the conservatives are taking over the religion. Good sense and common sense has been thrown out the window and they wonder why 81% FDI has run from the country? One dayIm worried the muslims themselve has no job at home as happen in Kelantan and when that be the case what am i to do?

STATISTIK HOTEL
YANG MEMPROMOSIKAN BUFFET RAMADHAN YANG TIDAK MEMATUHI
PIAWAIAN HALAL
MULAI 1 RAMADHAN SEHINGGA 10 RAMADHAN
TAHUN 2010
BIL
PREMIS/ALAMAT
1.
ONE WORLD HOTEL
FIRST AVENUE
Bandar Utama City Center
47800, Petaling Jaya
2.
BISTRO & THEATRE RESTAURANT
139, Pusat Pelancongan Malaysia (MTC)
Jalan Ampang, 50450, Kuala Lumpur
3.
IMPIANA KLCC HOTEL & SPA
No.13 Jalan Pinang
50450 Kuala Lumpur
4.
HOTEL EQUATORIAL (M) SDN BHD
Jalan Sultan Ismail, 50250
Kuala Lumpur
5.
PUTRAJAYA SHANGRI-LA
Jalan Putra Perdana
Taman Putra Perdana
Precinct, 62000 Putrajaya
6.
HOTEL NIKKO KUALA LUMPUR
MTJ Development Sdn. Bhd
165,Jalan Ampang, 50450
Kuala Lumpur
7.
SHAH’S VILLAGE HOTEL
3&5, Lorong Sultan, Peti Surat 115
46719, Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan
8.
PRESCOOT INN KAJANG
Wisma Metro Kajang
Jalan Semenyih
43000 Kajang Selangor
9.
LAGENDA CUISINE SDN BHD
(PRESCOTT INN KAJANG)
10
ORIENTAL CRYSTAL KAJANG
Lot 13, Jln S10/3, Section 10,
Off Jalan Bukit 43000 Kajang Selangor
11.
RESTORAN TUPAI-TUPAI
Lot 1513 Kg. Sg. Tangkas
Bt. 18, JalanBangiKajang, 43000
Selangor
12.
EASTIN HOTEL PETALING JAYA
13, Jalan 6/11
Pusat Dagang Seksyen 16, 46350,
Selangor Darul Ehsan
13.
CONCORDE HOTEL KUALA LUMPUR
2, Jalan Sultan Ismail
50250, Kuala Lumpur
14.
NOVOTEL K.L CITY CENTER
(CONCIERGE-DEPT)
2, Jalan Kia Peng, 50450,
Kuala Lumpur
15.
BANGI GOLF RESTAURANT
Bangi
16.
CITITEL MID VALLEY
Mid Valley City
Lingkaran Syed Putra
59200 Kuala Lumpur
17.
KANPEI RESTAURANT
Eminent Pedestal SdnBhd
Lot L1, Lobby Micasa All Suite Hotel
368-B, Jln 1/68F, Off JalanTunRazak
50400 Kuala Lumpur
18.
THE ZON ALL SUITES RESIDENCES
161-D, JalanAmpang, 50450
Kuala Lumpur
19..
THE ROYALE BINTANG
KUALA LUMPUR
20.
R & B SERVICES
BERJAYA TIMES SQUARE HOTEL
1 JALAN IMBI, 55100, KUALA LUMPUR
21.
THE SAUJANA KUALA LUMPUR
SAUJANA RESORT
Jalan Lapangan Terbang SAAS
40150 Shah Alam, Selangor
22.
HILTON KUALA LUMPUR
3, Jalan Stesen Sentral
50470 Kuala Lumpur
P.O. Box 11815, 50758
Kuala Lumpur
23.
LE MERIDIEN
2,Jalan StesenSentral,Kuala Lumpur
50470 Kuala Lumpur
24.
THE REGENCY HOTEL
No.3, Jalan Raja Alang
50300 Kuala Lumpur

Bufet berbuka sos alkohol

Bufet berbuka sos alkohol

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin

PETALING JAYA: Sos mengandungi alkohol dan arak digunakan sebagai bahan masakan juadah berbuka puasa. Itulah yang dibongkar penguat kuasa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) berikutan operasi khas ke beberapa hotel di sekitar Lembah Klang, semalam dan kelmarin.

BUKTI...seorang penguat kuasa Jakim menunjukkan botol arak masakan yang ditemui di sebuah hotel, semalam.
BUKTI...seorang penguat kuasa Jakim menunjukkan botol arak masakan yang ditemui di sebuah hotel, semalam.
Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim, Amri Abdullah berkata, sepanjang dua hari itu pihaknya memeriksa sembilan hotel dengan tumpuan diberikan kepada hotel yang menawarkan sajian bufet Ramadan.

Menurutnya, hasil pemeriksaan itu menemui bukti kukuh arak dan sos beralkohol digunakan sebagai bahan masakan termasuk juadah berbuka puasa di dua hotel.

“Operasi itu dilakukan bagi mengotakan janji Jakim bertegas mengambil tindakan terhadap hotel yang menganjurkan promosi bufet berbuka puasa tanpa mematuhi garis panduan ditetapkan, khususnya dalam aspek halal,” katanya.

Beliau berkata, satu daripada hotel yang menggunakan bahan beralkohol sebagai resipi masakan dikesan hasil operasi terbaru dilakukan jam 11 pagi semalam di pinggir ibu negara.

Menurutnya, pemeriksaan rapi dilakukan di dapur hotel berkenaan yang dibahagikan kepada bahagian penyediaan makanan tempatan serta bahagian dapur khusus makanan Cina dan barat.

“Ketika memeriksa di dapur makanan Cina dan barat, kami menemui deretan botol arak masakan dan sos beralkohol diletakkan di rak khas. Setiap botol arak dan sos itu kandungan alkohol melebihi 10 peratus.

“Selepas disoal siasat, tukang masak di hotel berkenaan mengaku mencampurkan arak dan sos beralkohol ke dalam masakan bagi menambah perisa hidangan.

“Tindakan mencampurkan arak ke dalam masakan yang kemudian disajikan dalam hidangan bufet berbuka puasa jelas perbuatan melampau dan memperdaya pengguna Islam yang berbuka puasa di hotel berkenaan,” katanya.

Amri berkata, berikutan itu dia berjumpa pihak pengurusan hotel terbabit dan memberi amaran terhadap kesalahan dilakukan dan meminta mereka memastikan ia tidak berulang.

“Penjelasan diberikan bagi memastikan mereka mematuhi syarat terutama membabitkan makanan pelanggan beragama Islam,” katanya.

Menurutnya, pihak hotel berkenaan sebelum ini pernah memohon sijil halal Jakim, namun ia ditolak disebabkan mereka gagal mematuhi prosedur dan syarat ditetapkan.

Katanya, penguat kuasa Jakim dibahagikan lapan kumpulan membabitkan hampir 20 anggota untuk melakukan tugas pemantauan di hotel sepanjang Ramadan ini.

“Tujuan Jakim bukan saja mengambil tindakan undang-undang, malah kami cuba mendidik dan memberi maklumat tepat kepada pihak hotel berhubung kaedah bagi mendapatkan sijil halal Jakim. Maklum balas diterima menunjukkan ramai pengusaha hotel tidak faham berhubung kaedah memohon sijil halal berkenaan,” katanya.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Jakim, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz memaklumkan hanya 51 dapur restoran dan premis makanan di 22 hotel di sekitar Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur diberikan pensijilan halal Jakim.

Beliau menasihatkan pengusaha hotel yang belum memiliki sijil halal tidak menyalahgunakan mengelirukan pengguna termasuk penggunaan terma ‘Bufet Ramadan’ kerana ia menggambarkan persediaan makanan halal sedangkan hakikat sebenar belum terbukti.

Hmmm......so using Arak is haram is it truly true? What about this statement that came out from Qardawi?


Muslim boleh minum arak?
DOHA, Qatar 10 April - Ulama terkenal, Dr. Yusuf al-Qaradawi hari ini mengeluarkan fatwa yang membenarkan alkohol menjadi minuman kepada umat Islam dengan hanya bersyaratkan, mesti dalam jumlah yang kecil.
Fatwa tersebut disiarkan kelmarin dalam akhbar Al Arab yang menyebut ulama kelahiran Mesir itu membenarkan alkohol atau arak diminum dengan jumlah yang sedikit terutama yang dihasilkan melalui penapaian asli dan ia didapati tidak melanggar ajaran Islam.
"Kehadiran arak dalam lingkungan 0.5 peratus tidak menjadi larangan kerana ia terlalu minimum dari aspek kuantiti, lebih-lebih lagi jika dihasilkan melalui penapaian asli.
"Jadi, tidak salah untuk kita menggunakannya termasuklah untuk diminum, " kata Yusuf.
Fatwanya ini dijangka menimbulkan kontroversi di kalangan umat Islam itu sendiri.
"Fatwa terbaru al-Qaradawi ini boleh menimbulkan kekeliruan terhadap umat Islam," kata Editor akhbar Ash-Sharq, Abdullatif al-Mahmud.
Namun ketika dihubungi oleh agensi berita AFP, Yusuf berkata, kebenaran ini menimbulkan kontroversi kerana orang ramai tidak difahami perkara ini secara betul dan tepat.
-AFP

Utusan Malaysia yg bertarikh 11 April 2008(Jumaat).

In its broadest sense, fermentation refers to any process by which large organic molecules are broken down to simpler molecules as the result of the action of microorganisms (organisms so small they can be seen only with the aid of a microscope). The most familiar type of fermentation is the process by which sugars and starches are converted to alcohol by enzymes in yeasts. (Enzymes are chemicals that act as catalysts, which spark reactions.) To distinguish this reaction from other kinds of fermentation, the process is sometimes known as alcoholic or ethanolic fermentation.

History

Ethanolic fermentation was one of the first chemical reactions observed by humans. In nature, various types of food "go bad" as a result of bacterial action. Early in history, humans discovered that this kind of change could result in the formation of products that were actually enjoyable to consume. The "spoilage" (fermentation) of fruit juices, for example, resulted in the formation of primitive forms of wine.

Ah hah so fermented fruits contain alcohol so Tempoyak is alcoholic...... so kari tempoyak is haram and so too tapai....... what about ikan pekasam or cincalok and budu is it not all fermented?

How do vineger comes from?

Vinegar is made from the oxidation of ethanol in wine, cider, beer, fermented fruit juice, or nearly any other liquid containing alcohol. Commercial vinegar is produced either by fast or slow fermentation processes. Slow methods are generally used with traditional vinegars and fermentation proceeds slowly over the course of weeks or months. The longer fermentation period allows for the accumulation of a nontoxic slime composed of acetic acid bacteria and soluble cellulose, known as the mother of vinegar. Fast methods add mother of vinegar (i.e. bacterial culture) to the source liquid and then add air using a venturi pump system or a turbine to promote oxygenation to give the fastest fermentation. In fast production processes, vinegar may be produced in a period ranging from 20 hours to three days.

So I Think That Vinegar contains Alcohol.

Campur arak untuk sedapkan masakan

KUALA LUMPUR – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendedahkan bahawa ada sebilangan kopi- tiam di negara ini menggunakan arak dalam hidangan di premis mereka.

Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim, Amri Abdullah berkata, selain mencampurkan arak dalam masakan, ada juga kopitiam yang menjual arak kepada pelanggan.

“Ada pengusaha yang guna arak atau wain dalam masakan untuk tambahan rasa, ada juga yang menjual arak di premis, sedangkan masing-masing meletakkan logo halal.

“Inilah yang berlaku apabila ada pihak lain yang keluarkan sijil dan logo halal selain Jakim, pasti ada yang tak kena dalam operasi mereka tanpa kita sedar,” katanya kepada Kosmo! semalam.

So Arak is just like msg hmmm i rest my case!

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home